Мусорин — Теонимическая лексика російської мови

А. Ю. Мусорин ТЕОНИМИЧЕСКАЯ ЛЕКСИКА РОСІЙСЬКОЇ МОВИ (Рідна мова, рідне слово. - Новосибірськ, 2004. - С.

121-123) Характеристику теонимической лексики російської мови доцільно почати зі слів, що володіють найбільш загальним значенням - Бог і Божество. Належачи до спільнослов'янського лексичного фонду, іменник Бог спочатку вживалося для позначення богів язичеського пантеону, і лише пізніше, при перекладі Писання на старослов'янську мову, було використано для найменування Єдиного Бога християнської релігії. Здатність цього слова позначати як Єдиного Бога, так і богів язичеських, прекрасно усвідомлювалася нашими предками, наслідком чого з'явилися численні заміни іменника Бог на іменник Господь у ряді давньоруських рукописів, створених до XV століття, коли боротьба із залишками язичества на Русі в цілому була завершена, і вживання лексеми Бог перестало викликати які-небудь нехристиянські асоціації. Лексема Бог - єдиний теоним, що має деминутив - Божок, іменник, що використовується для позначення деяких нижчих богів язичеських религий, і має трохи зневажливий відтінок. Може вживатися також у значенні «невеликої по розмірах ідол».

Іменник Божество, будучи калькою із грецького Θεοτης, спочатку позначало не Бога, як такого, а «божественний початок, божественність», сукупність властивостей і якостей, властивому Богові. Однак, уже в мові найдавніших слов'янських рукописів це слово вживається не тільки в значенні Θεοτης, але й у значенні Θεος.

У російській мові іменник Божество повністю втратило своє вихідне значення й уживається тільки як абсолютний синонім до слова Бог. Будучи спочатку терміном винятково християнської релігії, лексема Божество до теперішнього часу придбав здатність уживатися й для позначення язичеських богів. Так, у післямові до книги М. Стингла, присвяченої цивілізації древніх майя, ми читаємо: «на одній зі стел цього міста ми знаходимо зображення іншого божества Центрального плоскогір'я - Шипетотека» . Іменник Господь спочатку мало значення «владика, пан, хазяїн», і в дохристиянські часи не входило в коло теонимической лексики. Теонимом воно стає лише після того, як було вжито для перекладу грецького Κυριος, що, у свою чергу, одержало теонимическое значення під впливом давньоєврейського Адонай. У цей час у лексеми Господь які-небудь нетеонимические значення відсутні. Обертає на себе увага одна особливість у відмінюванні іменника Господь: якщо називний відмінок цього слова має основу на м'який приголосний, те непрямі відмінки - на твердий Порівн.: Господь, Добродії, Господу... і Ведмідь, ведмедя, ведмедеві... Не має також яких-небудь нетеонимических значень лексема Всевишній, що представляє собою єдиний субстантивований прикметник у групі теонимической лексики.

Поряд зі словами Бог, Божество, Господь, вона входить до числа найбільше часто вживаних у мовленні теонимов сучасної російської мови. Теоним Трійця, що виникла як семантична калька із грецького Τριάς, άδος, указує на єдність трьох осіб Вищої Істоти: Бога Батька, Бога Сина, Бога Святого Духа. Ця лексема ніколи не мала й у принципі не може мати ніяких нехристиянських коннотаций, оскільки догмат про троичности Бога властивий тільки християнської релігії Не має також ніяких нехристиянських коннотаций також і теоним Сущий, що являє собою найменування Бога, як «Істоти, що володіє всім, що містить у собі всі» . Цей теоним з'являється в російській мові, як семантична калька із церковнослов'янського Сий, що, у свою чергу, виникає як семантична калька із грецького Ων - дієприкметника теперішнього часу дієслова ειναι  - «бути, існувати». Дієприкметник же Ων здобуває теонимическое значення в християнську епоху під впливом давньоєврейського הוהי - Ягве, що у свою чергу, також є дієприкметником від давньоєврейського дієслова зі значенням «бути, існувати» [2, с. 19].

Калькою із грецького є також теоним Вседержитель (Παντοκρατορ), що з'явився спочатку в церковнослов'янській мові, і запозичений з нього росіянином. Під впливом грецької мови придбали теонимические значення також і такі слова, як Творець, Творець, Батько, Рятівник (про Ісус Христі).

Остання лексема має також словотворчий варіант Спас. Поряд з кальками в росіянці теонимии є присутнім деяка кількість запозичень із давньоєврейської мови: Адонай, Саваоф, елохим, однак їхнє вживання майже повністю обмежується старозавітними текстами. Література 1. Кинджалів Р. В. П'ять століть археології майя Стингл М.

Таємниці індійських пірамід. - М., 1982. - С.

240. 2.

Тимофєєв К. А. Релігійна лексика російської мови як вираження християнського світогляду. - Новосибірськ, 2001. - С.

19.

  
Понравилась статья? Поделиться с друзьями: